Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

 
Τα Χριστούγεννα κοντεύουν και μαζί και οι γιορτές που ετοιμάζουμε.
Σκετς, κουστούμια, σκηνικά, πρόβες, στολισμός αίθουσας, μενού, παζαράκι...
Όλες οι ενορίες σε μια χαρούμενη κινητικότητα.
Η δουλειά και οι υποχρεώσεις ατελείωτες.
 
 
 Η πιο χαρούμενη στιγμή...η ώρα της γιορτής μας.
Το χριστουγεννιάτικο θεατρικό με το θέμα του μπορεί να διδάξει, να ψυχαγωγήσει, να ενθαρρύνει, να διορθώσει, να ανορθώσει τις ψυχές των θεατών.
Θεωρώ το χριστουγεννιάτικο σκετς την ιδανική στιγμή για κατήχηση σε κόσμο που συχνά δεν πάει στην Εκκλησία. Η στιγμή που προσέρχεται στην εορταστική αυτή ψυχαγωγία, είναι η κατάλληλη για να του μεταδώσουμε στοιχεία ζωής που δεν θα τα δεχόταν εύκολα άλλες στιγμές.
Ο κάθε θεατής προσέρχεται στην γιορτή με την ευχάριστη διάθεση να παρακολουθήσει χωρίς να σκέφτεται τα προβλήματά του.
 
 
Είναι χρέος μας να του προσφέρουμε το καλύτερο θέαμα από κάθε άποψη για να ελαφρύνει η ψυχή του από το αβάσταχτο βάρος και την αγωνία της καθημερινής του ζωής.
 
Αναμφίβολα το κάθε Κατηχητικό θα επιμεληθεί σε κάθε λεπτομέρεια το θεατρικό του υλικό και τα τραγούδια. Οι γονείς θα βοηθήσουν στα κουστούμια και τον μπουφέ αλλά και στον στολισμό της αίθουσας. Ας μείνουμε όμως και σε μια άλλη λεπτομέρεια, εξ΄ίσου σημαντική με όλα τα άλλα, ώστε το σύνολο της παρουσίασης να είναι ολοκληρωμένο: Τα σκηνικά.
 
 
Το σκηνικό του κάθε θεατρικού με λίγα απλά βήματα μπορεί να γίνει άψογο.
Ας δούμε ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε και τρόπους να φτιάξουμε τζάκι, σπιτάκι, φάτνη και δέντρα για την Βηθλεέμ.
 
Α. Σκηνικό: Το κορίτσι με τα σπίρτα.
 
Συχνά η σκηνή πρέπει να φιλοξενήσει δύο διαφορετικά σκηνικά, πχ. έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό χώρο, ένα σπίτι και ένα δάσος, δύο διαφορετικές πόλεις κλπ.

Μια σημαντική λεπτομέρεια για την σκηνή:

Εδώ έχουμε τον εσωτερικό χώρο ενός σπιτιού και ενός δρόμου.
Ο διαχωρισμός έγινε με ένα παγκάκι, ενώ η βάση του δαπέδου της σκηνής έγινε σε σχήμα Γ.
 
Η κάθετε πλευρά του φιλοξενούσε το σπίτι και η οριζόντια τον δρόμο με τα μαγαζιά.
 
Προσέξτε όμως μία λεπτομέρεια: Η σκηνή στήθηκε σε βάσεις. Όταν η σκηνή του θεάτρου δεν είναι μόνιμη, η βάση της μπορεί να είναι ακάλυπτη όπως βλέπετε, οπότε θυμηθείτε να την καλύψετε, όπως κάναμε στο επόμενο θεατρικό στην επόμενη φωτογραφία:
 
Βλέπετε εδώ ότι καλύψαμε το κάτω μέρος της σκηνής με μπεζ δίχτυ, που ταιριάζει με το λιτό σκηνικό του σπηλαίου της Βηθλεέμ. Πάνω στο δίχτυ, αν νομίζετε ότι ταιριάζει, μπορείτε επίσης να καρφιτσώσετε κατάλληλα διακοσμητικά.
Εδώ πχ. θα μπορούσαμε να είχαμε καρφιτσώσει κλαδιά και φυλλώματα. Σε άλλο θεατρικό θα μπορούσαν να καρφιτσωθούν χριστουγεννιάτικα στολίδια, σε ανοιξιάτικο θεατρικό λουλούδια, σε καλοκαιρινό θεατρικό κοχύλια και δίχτυ ψαρέματος κλπ.
 

1. Το σπίτι.

Το σπίτι υποτίθεται ότι έχει τοίχους, άρα χρειάζεται διαχωρισμό από τον δρόμο, χωρίς όμως τίποτα να κόβει το οπτικό πεδίο του θεατή. Έτσι ένα παγκάκι έπαιξε τον ρόλο του διαχωριστικού τοίχου/παραθύρου, το οποίο παγκάκι χρησίμεψε σαν περβάζι, στολισμένο με γλαστράκια και χριστουγεννιάτικα πράσινα κλαδιά έλατου.
Φροντίσαμε η διακόσμηση να είναι χαμηλή.
Μέσα στο σπίτι η οικογένεια βρίσκεται στο τραπέζι, με το τζάκι και το έλατό της.
Για να γίνει πιο ρεαλιστική η αναπαράσταση, κάτω από το έλατο υπήρχαν τα δώρα των Χριστουγέννων.
 
 
Πράγματα επίσης υπήρχαν και πάνω στο τζάκι.
Φυσικά, δεν ξεχνάμε την τραγιάσκα και την πίπα του πατέρα.
Εκεί που βλέπετε να στέκεται το κορίτσι με τα σπίρτα υποτίθεται ότι ήταν το παράθυρο, όπως είπαμε, οπότε το παγκάκι (που δανειστήκαμε από το νηπιαγωγείο) είχε το κατάλληλο ύψος για όλα.
 
Η πόρτα του σπιτιού πρακτικά δεν υπήρχε. Έγινε από δύο γωνίες από κιόσκι για τον κήπο.
Οι άλλες δύο χρησίμεψαν για την άλλη πλευρά του σκηνικού, εκεί όπου βλέπετε το μαγαζάκι με τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια.
 
 

Ο φωτισμός του σκηνικού:

Προσέξτε τον φωτισμό: Πάνω από το σπίτι αφήσαμε τα φώτα του ταβανιού ως είχαν. Πάνω από τον δρόμο όμως, για να εντείνουμε την αίσθηση της νύχτας, ντύσαμε με μπλε διάφανο σελοφάν ζαχαροπλαστικής το φως, προσδίδοντας έτσι αυτή την μπλε χροιά που βλέπετε πάνω από το μαγαζάκι.
Αυτή η λεπτομέρεια έκανε την διαφορά.
 

Ο δρόμος:

Ο δρόμος έξω ήταν χιονισμένος. Ένα ή δύο πακέτα συνθετικές νιφάδες χιονιού, από αυτό που ρίχνουμε στο έλατο, δημιουργεί την αίσθηση του χιονισμένου δαπέδου.

Το μαγαζάκι:

Το μαγαζάκι με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στήθηκε για να κάνει πιο ρεαλιστική την σκηνή του δρόμου. Ένας δρόμος έχει καταστήματα, φώτα, κίνηση και ανθρώπους που προσπερνάνε αδιάφορα στην συγκεκριμένη ιστορία. Για να μην φαίνονται ξεκάρφωτοι (πού πάνε και από πού έρχονται;) βάλαμε το μαγαζάκι.
Αυτό χρησίμεψε και για έναν δεύτερο σκοπό: Κάποια παιδιά μεγαλύτερα, που δεν έρχονταν κατηχητικό, βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό ήθελαν να συμμετέχουν χωρίς πολλά λόγια.
Μετατρέψαμε το έργο, βάζοντας τα παιδιά αυτά να λένε δύο κουβέντες στους περαστικούς που κοιτούσαν. Πχ, "πόσο κάνει αυτό;" ρωτάει ο πελάτης, "Τρεις και εξήντα" λέει η πωλήτρια κ.ο.κ.
Λόγια που δεν χρειάζονταν αποστήθιση και ήταν όμως αρκετά για να συμπληρώσουν την σκηνή με ρεαλιστικότητα. Γι αυτό βλέπετε τα παιδιά χωρίς ιδιαίτερο ένδυμα εποχής.
Απλά με τα καθημερινά τους ρούχα.

Το μαγαζάκι στήθηκε με τις άλλες δύο γωνιές από το κιόσκι κήπου και ένα θρανίο από το σχολείο (είχαμε την τύχη το σχολείο να βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία και το Κοινοτικό Κέντρο όπου γινόταν η γιορτή).
Το μπροστινό του μέρος ντύθηκε με κόκκινο ύφασμα, από πάνω περάσαμε μια κόκκινη γιρλάντα φωτεινή, η οποία σε άλλο σκηνικό χρησίμεψε για φλόγα σε τζάκι.
Συμπληρώσαμε το μαγαζάκι με παιχνίδια, στολίδια κάθε είδους και λούτρινα ζωάκια.
Μπορώ να πω ότι ήταν το εντυπωσιακότερο σημείο της σκηνής.


Το τζάκι

Το τζάκι έγινε από μία χαρτόκουτα μεγάλης τηλεόρασης.
Αν και δεν φαίνεται καλά, προσπαθήστε να δείτε πίσω από το κορίτσι την εσοχή που δημιουργήσαμε στην κούτα.
 

 
Την βάψαμε κόκκινη και στην συνέχεια, πολύ προσεκτικά, τραβήξαμε τις μαύρες αυλακιές με χοντρό μαρκαδόρο για άσπρο πίνακα, ώστε να σχηματίζει χοντρές γραμμές.

Το περβάζι του τζακιού έγινε με πρόσθετο χαρτόνι από άλλη κούτα παρόμοιου μεγέθους και περάστηκε με καφέ χαρτόνι. Θα μπορούσε να είχε βαφτεί καφέ με το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα.
 
 
 
Προσπαθείστε να δείτε τις φλόγες του τζακιού: με λαμπάκια από δέντρο που αναβοσβήνουν και καλυμμένα με κόκκινο και πορτοκαλί διάφανο σελοφάν ζαχαροπλαστικής (υπάρχει στα βιβλιοπωλεία, είναι αυτό που τυλίγουν τα γλυκά και το παίρνετε με το μέτρο σε διάφορα χρώματα).
Από μία μικρή τρύπα στο πίσω κάτω μέρος του τζακιού περάσαμε το καλώδιο και το ενώσαμε με την κοντινή πρίζα. Στην ανάγκη βάλτε μία καλωδιακή προέκταση.
 
Στολίσαμε το τζάκι αναλόγως, με μπότες (απλή χειροτεχνία από το νηπιαγωγείο) και μία εικόνα της Παναγίας (χειροτεχνία από το ίδρυμα Φωκά στο Αργοστόλι).
 
 
Εδώ βλέπετε το εφέ της φλόγας του τζακιού, με τα φωτάκια που είδατε παραπάνω, αυτά που κρέμονταν πάνω από το μαγαζάκι. Κοιτάξτε πώς η φλόγα μοιάζει αληθινή. Ήταν φωτάκια που αναβοσβήνανε διαδοχικά σαν κύμα.
 
Το τζάκι αυτό έγινε από ξύλο, ώστε να παραμείνει μόνιμο και μέσα στο Κατηχητικό, σαν διακοσμητικό. Το ανάβαμε όλο τον Χειμώνα.
 
Και στα δύο τζάκια, μπροστά από το εφέ της φλόγας βάλαμε δυο-τρία αληθινά μικρά κούτσουρα.

 
Να το τζάκι τελειωμένο και στολισμένο στην σκηνή του Ευτυχισμένου Πρίγκηπα.
Πάνω από αυτό το τζάκι έχουμε βάλει ένα παραδοσιακό υφαντό.
Δεξιά και αριστερά του βλέπετε παιδιά καθισμένα σε παγκάκια τα οποία ήταν εκεί  από το σκηνικό του Νηπιαγωγείου. Το ίδιο και το πανό με τα σπιτάκια στο φόντο, το οποίο μας βοήθησε αφάνταστα ώστε να δημιουργήσουμε την αίσθηση του χωριού.
 
 Και στο θεατρικό αυτό τα παγκάκια χρησίμεψαν σαν καθίσματα και σαν διαχωριστικά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
 

Β. Τα παιδιά της Βηθλεέμ:

Σκηνικό για την Φάτνη και την Βηθλεέμ.


 

Η νύχτα της Γέννησης.

Το θεατρικό διαδραματίζεται στο χωριό της Βηθλεέμ και στο σπήλαιο της Γέννησης.
Πώς τα διαχωρίζουμε αυτά; Εδώ ο διαχωρισμός έγινε με την δυνατότητα που μας πρόσφερε η αυξομείωση του ύψους της σκηνής. Το σπήλαιο βρισκόταν πιο ψηλά από το χωριό.

 
 
Για πιο μεγάλη ρεαλιστικότητα βάλαμε στις άκρες της σκηνής πέτρες, κλαδιά, φυτά αληθινά και ψεύτικα, φοίνικες τεχνητούς (θα δώσουμε οδηγίες παρακάτω) και ένα σπιτάκι της Βηθλεέμ με την υπαίθρια φωτιά στο έδαφος.
 
 
Την φωτιά την φτιάξαμε ως εξής: ένα κεραμιδί μεγάλο πιάτο από πάτο γλάστρας, με κόκκινο σελοφάν και ξύλα. Για την αίσθηση του καπνού ανάψανε λιβάνι. Δίπλα και όχι πάνω στο πιάτο.
Γύρω από την φωτιά κάθονταν τα παιδιά τα οποία κρατούσαν φαναράκια επίσης.
 
Η σκέψη για την υπαίθρια φωτιά έγινε και για να καλύψει ένα κενό:
Καθώς το σκετς ήταν αυτοσχέδιο, μέχρι να το επεξεργαστούμε χάσαμε χρόνο με αποτέλεσμα να δώσουμε τους ρόλους αρκετά αργά. Δεν υπήρχε έτσι πολύς χρόνος για αποστήθιση.
Επειδή τα παιδιά γύρω από την φωτιά είχαν μεγάλο ρόλο , σκεφτήκαμε αντί να στέκονται όρθια να τα βάλουμε να κάθονται, έχοντας τους ρόλους τους στο πάτωμα.
Αυτό τα βοήθησε να χαλαρώσουν ξέροντας ότι όπου κολλούσαν θα είχαν την δυνατότητα να διαβάσουν τα λόγια τους.
Έτσι δημιουργήθηκε η παρέα γύρω από το τζάκι!
 
Να πώς για να λυθεί ένα πρόβλημα, οδηγηθήκαμε σε λύσεις πιο γραφικές!
 

Η Φάτνη!


 
Η φάτνη έγινε από καρέκλες και μεταλλικό σκελετό παραβάν. Πάνω από αυτόν βάλαμε μουσαμά και μπροστά ένα μπλε ελεκτρίκ τούλι με αστεράκια κολλημένα πάνω του.
Το μεγάλο αστέρι της Βηθλεέμ έγινε από χειροτεχνία γονέων.
Στο δάπεδο της Φάτνης βάλαμε άχυρο και ένα καφάσι καλοφτιαγμένο που φιλοξενούσε το Θείο Βρέφος.
 

Η βλάστηση:

 
 
Η βλάστηση ήταν τεχνητή και αληθινή:
Πέτρες, χριστουγεννιάτικες γιρλάντες στην μία πλευρά, κομμένα φοινικόφυλλα στην άλλη (όπως βλέπετε κάτω από το μπλε πανί με τα αστέρια)
 
 
 
Φυσικά, απαραίτητα τα δέντρα γύρω από την Φάτνη.
Και, ίσως πολλοί γονείς δεν το συνειδητοποιούν, στην Φάτνη δεν έχει θέση το έλατο αλλά ο Φοίνικας.
 

Πώς φτιάχνουμε φοίνικες;

 
 
Πήραμε σωλήνα πλαστική για υδραυλικά, αυτή την γκρι ανοιχτή.
Κόψαμε αληθινά φοινικόφυλλα, επειδή έτυχε τότε να κλαδεύουμε κιόλας.
Μπορείτε όμως να τα κόψετε σε χαρτόνι με τα παιδιά στην τάξη.
Τα κολλήσαμε με διάφανο φαρδύ σελοτέιπ δεμάτων και από πάνω ντύσαμε όλον τον κορμό με μονωτική ταινία καφέ χρώματος.
 
Η όλη κατασκευή στηρίχτηκε σε ξύλινη βάση σχήματος σταυρού αλλά μπορείτε να την στηρίξετε και σε γλάστρες με χώμα καλυμμένες με καφέ γκοφρέ χαρτί ή να την στηρίξετε σε μεταλλική βάση για βαριές καλοκαιρινές ομπρέλες κήπου.
 
 
 
Παρατηρήστε τον ξύλινο φράχτη με αληθινά ξύλα καρφωμένα μεταξύ τους κάτω από το μπλε πανό.
Από πίσω υπάρχουν αληθινά φοινικόφυλλα.
Γλάστρες με πλατύφυλλα φυτά εσωτερικού χώρου ή μικρά φοινικοειδή επίσης ταιριάζουν σε αυτό το σκηνικό.
 

Η νύχτα:

Το μπλε πανό με τα αστέρια έπαιξε ρόλο σκηνικού νύχτας.
Καθώς το ταβάνι στο συγκεκριμένο Κοινοτικό Κέντρο ήταν πάρα πολύ ψηλό, δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης του φωτισμού και ο σχηματισμός της νύχτας έγινε με ένα μπλε πανί και αστέρια.

 
Πάνω από το σπίτι της Βηθλεέμ τα αστέρια έγιναν με ένα φωτεινό δίχτυ κρεμασμένο από τον πρώτο όροφο της αίθουσας.
 

 Το σπίτι της Βηθλεέμ:

 Φτιαγμένο από χοντρό λευκό φελιζόλ.
Δεν βάφτηκε απλώς, η διαδικασία έγινε ως εξής:
 
 
Παρατηρήστε προσεκτικά την φωτογραφία και θα δείτε ότι χρησιμοποιήσαμε διάφορα φελιζόλ, όχι ένα μονοκόμματο. Οι αύλακες μεταξύ των σχηματισμών της πέτρας σχηματίστηκαν με ηλεκτρικό τροχό. Το ίδιο και οι κάθετες αυλακιές στην πόρτα.

 
Στην συνέχεια βάφτηκαν τα αυλάκια-ενώσεις της πέτρας και οι αύλακες της πόρτας με μαύρη ή και σκούρα γκρι μπογιά σπρέι. Το φελιζόλ την "απορρόφησε" όπως βλέπετε, γιατί σχηματίστηκαν λευκά σημεία στην μέση.
 Εδώ προσέξτε τα σπρέι: ορισμένα λιώνουν το φελιζόλ. Κάντε δοκιμή πρώτα σε άχρηστα κομμάτια του φελιζόλ που χρησιμοποιείτε.
Άλλος τρόπος είναι να βάψετε τα αυλάκια με ακρυλική μπογιά και πινέλο. Η ακρυλική μπογιά θα μείνει πάνω στο φελιζόλ.
Από πάνω περάσαμε το γκρι του τοίχου και το καφέ της πόρτας. Για τοίχο μπορείτε να περάσετε μπεζ σπρέι κάνοντας τα αυλάκια καφέ.
Όπως βλέπετε το σπρέι δεν έβαψε ομοιόμορφα αλλά αλλού περισσότερο και αλλού λίγο λιγότερο.
Αυτό έγινε εσκεμμένα για να δοθεί η εντύπωση της ανομοιόμορφης πέτρας.
Με μπογιά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Ρωτήστε στα χρωματοπωλεία ποια σπρέι δεν λιώνουν το φελιζόλ.
Κατά την άποψή μου μπορείτε να κάνετε την διεργασία της βαφής και αντίστροφα:
Πρώτα το σπρέι του τοίχου και μετά το χρώμα με πινέλο στα αυλάκια της πέτρας και της πόρτας.
 
Η κατασκευή ήταν αρκετά μεγάλη, περίπου 1,5 μέτρα ύψος και τα διάφορα κομμάτια φελιζόλ στερεώθηκαν μεταξύ τους με καλαμάκια από σουβλάκι.
Για να στέκεται σταθερά η κατασκευή και να δίνει πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα σπιτιού, έγιναν και τα πλάγια ώστε να πατάει σε πολλά σημεία και να μην πέφτει.
Πράγματι, ήταν σταθερή.
 
Στα παράθυρα βάλαμε μικρά πηχάκια σε σχήμα σταυρού και πετσέτες με ρομβοειδή σχέδια για κουρτίνα.

 
Να και το σκηνικό συμπληρωμένο.
Προσέξτε τον προϋπολογισμό του χρόνου.
Αυτό το στήσανε δύο άτομα και πήρε 4-5 ώρες για να γίνει.
Ο φράχτης με τα φυτά έγινε επιτόπου και η φάτνη είχε γίνει με την βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου την προηγούμενη μέρα.
Το σπιτάκι επίσης χρειάστηκε εκεί συναρμολόγηση.
 
 
Να και ο σκηνοθέτης. Πιστεύω του αξίζουν συγχαρητήρια!
Κατά την έναρξη της παράστασης τα παιδιά της Βηθλεέμ παρουσιάστηκαν από το πίσω μέρος της αίθουσας, πίσω από τους θεατές, κατεβαίνοντας από τον εξώστη του Κοινοτικού με τα φαναράκια τους. Σταδιακά ανέβαιναν στην σκηνή από την σκάλα και τα επόμενα παιδιά που υποτίθεται ότι έρχονταν από τους αγρούς, εκτός σκηνής.
 
 
Εδώ βλέπετε την παρέα των παιδιών γύρω από την φωτιά καθώς και τα βασικά μέλη της Φάτνης. Οι βοσκοί θα εμφανιστούν αργότερα.
Προσέξτε να έχετε αρκετό φάρδος στην σκηνή ώστε να χωρέσει όλα τα παιδιά.
Καλύτερα περισσότερος χώρος παρά λιγότερος.
 
 

 
Να τα παιδιά με τα λόγια του σκετς στο πάτωμα. Οι θεατές δεν το έβλεπαν αυτό.

 
Όλα πήγαν πολύ καλά!


Το ίδιο και στο θεατρικό του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα!

 
Στην γιορτή αυτή το σπιτάκι χρησίμεψε για να κρυφτεί εκεί μέσα ο βοηθός και να θυμίζει τα λόγια στα παιδιά σε περίπτωση που ξέχναγαν κάτι.
Χρησίμεψε επίσης σαν "αποδυτήρια". Κάποια παιδιά έπαιζαν διπλό ρόλο και εκεί μέσα άλλαζαν τα πανωφόρια τους.

 
Η κάθε γιορτή είχε τα απρόοπτά της και το κάθε σκηνικό τα κόλπα του.
 
Όλα όμως έβγαιναν σε καλό! Όπως αναμφίβολα θα γίνει και στην δική σας γιορτή!
 
Περισσότερα για τα θέματα των γιορτών στην σταθερή σελίδα ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Επειδή η σελίδα περιέχει κείμενα σε pdf, παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να ανοίξει. Υπομονή!
 
Φωτογραφίες από τις γιορτές μπορείτε να δείτε επίσης και στο ιστολόγιο
 
 
Το παζαράκι στο τέλος της γιορτής, όπου οι τιμές ήταν ελεύθερες. Ο καθένας έδινε όσο ήθελε και μπορούσε, παίρνοντας ελεύθερα ό,τι ήθελε.
Μην ανησυχείτε! Δούλεψε η συνείδηση των ανθρώπων και δεν ζημιωθήκαμε.
 
Πώς έγιναν οι κατασκευές για το παζαράκι θα δείτε στην ανάρτηση
 
Περισσότερες χειροτεχνίες για χριστουγεννιάτικο παζαράκι στην ετικέτα μας ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις